Traumaverwerking  "de Doorgang"
Holistische EMDR therapie

Bosbaden 

Dit is een vorm van natuurtherapie uit Japan en is een soort van mindfulness: het begrip houdt in dat je je onderdompelt in de atmosfeer van het bos en de omringende natuur aandachtig beleeft met al je zintuigen. 

De genezende krachten van de natuur is al zou oud als de weg naar Rome.  Denk maar aan de oude culturen die hun land, waar ze afhankelijk van waren,  eerden. Deze mensen hebben altijd begrepen dat de tijd die in de natuur werd doorgebracht, de mentale, fysieke en spirituele gezondheid verbeterde. 

Bosbaden is goed voor de gezondheid omdat het stress en negatieve gevoelens verminderd, en er is een verzameling aan wetenschappelijke studies die de gezondheidseffecten laten zien, zoals: stress verlagend en ontspannend; verlaagt cortisol en adrenaline, tot rust brengen sympathische zenuwstelsel. 

De moderne wetenschap is daarin tegen, bezig met een inhaalslag om deze voordelen te verwoorden en om te zetten in therapieën zoals aarding, wandel coaching, natuur coaching en zo zijn er wel meer therapieën te noemen. Neem als voorbeeld, het naturisme. De mensen die dit beoefenen staan veelal dicht bij de natuur, en zijn hierdoor veel in de natuur aanwezig. Hierdoor ontvangen zij veel zonlicht op hun huid. 

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat dit meerdere positieve en gezonde uitwerkingen kan hebben. 

Bosbaden, ook wel natuurtherapie genoemd, werd jaren geleden ontwikkeld als een herstellende therapie. 

Het is een brede reeks technieken en behandelingen  die gebaseerd zijn op het simpele feit, dat wanneer je tijd doorbrengt in een natuurlijke omgeving zoals een bos, je gezondheid enorm kan verbeteren. Meerder studies hebben uitgewezen dat bosbaden een verbetering in ons immuunsysteem kan brengen. Het blijkt ook bloeddrukverlagend te werken, slaapfuncties, relatie vaardigheden en emotionele gezondheid te verbeteren. Zelf stress en agressie worden door bosbaden verminderd. Het is bewezen dat slechts 5 minuten in de natuur je stemming en je gevoel van eigenwaarde verbeterde. 

Bij bosbaden is er geen bestemming. Het is geen wandeltocht, maar een wandeling. Een trage, opzettelijke loopmeditatie. We hoeven nergens heen, en er hoeft geen finishlijn behaald te worden.

Bij bosbaden kunnen we alle drukte en gejaagdheid die wij de hele dag om ons heen hebben, even loslaten en vergeten. Het bied ons de mogelijkheid om gewoon, zonder doel, in de natuur te mogen zijn. 

Er is een aangeboren rust en kalmte in bossen, een gevoel van verbondenheid. De bossen hebben natuurlijke muren, gangen en overkappingen. De paden en lanen nodigen ons uit om de te wandelen en verkennen. 

Het zijn al deze aspecten die we kunnen ervaren en mogen absorberen wanneer we ons opzettelijk langzaam tijd in de bossen doorbrengen. 

Zoals hierboven vermeld, kun je ook het naturisme als een therapie voor lichamelijke genezing beschouwen. Immers de opname van vitamine D via je huid heeft een positief effect op onze gezondheid en gemoedstoestand.  Door naakt te zijn geeft je je huid de kans om te "ademen"

Naturisten en nudisten hebben deze gezondheidsvoordelen verder ontwikkeld in de loop van jaren, en hierdoor de spirituele en mentale genezing en bevrijding ontdekt. 

welke manier voor jou het beste is de manier die bij jouw past. Zoals hierboven beschreven is bosbaden een therapie die je kan combineren met vele technieken. Het is waar jij het beste bij voelt en voor jou het meeste effect heeft. 


De sessie.

wil je tijdens een sessie, een boom voelen, wil je het gras voelen met al je zintuigen? Het is jou proces.

Ikzelf vind het heerlijk om op blote voeten door het bos te lopen (lees meer onder kopje Earthing/ Aarding). Hierdoor heb ik veel contact met de aarde en voel ik mij geheel ontladen en heel rustig naderhand.

kortom, laat je onderdompelen (bosbaden) door de natuur. 

Heb je interesse? mail mij dan voor info met kenmerk bosbaden


Boom meditatie

Ga met je rug tegen een boom staan

Voel de steun van de stam en verbind je met de boom. 


Voel je voeten stevig op de grond en breng je aandacht naar je ademhaling.

Stel je voor dat onder jouw voeten wortels groeien. 


Voel hoe je als boom in de aarde staat.

Voel de oprijzende kracht van de wortels. 

Voel de onbewogen, onverstoorbaarheid van de boom te midden van de wind, de vogels en de gevallen bladeren. 


Voel hou jij ook onverstoorbaar jezelf kunt blijven onder alle omstandigheden.


Verbind je dan vanuit je kruin met de takken van de boom

De takken die de weidse hemel raken.

Voel de lichtheid, de levendigheid van de alles omvattende hemel. 


Ervaar de verbinding tussen de hemel en de aarde. 


Ervaar het evenwicht tussen loslaten en omarmen.

Besef dat alles wat jou beroert, gedragen wordt door de aarde en de hemel.

In de stevige aanraking met de boom.